Water drinken

JOGG Medemblik heeft een “welkom op school” pakket samengesteld met een bidon, informatie, stickerkaart en sleutelhanger voor de kinderen van iedere school in Medemblik, zodat alle kinderen van de groepen 1-2 water gaan drinken op de basisscholen.   JOGG staat voor gezonde jeugd, gezonde toekomst en heeft de focus op verschillende thema’s waaronder water drinken. Vanuit de gemeente wordt dit gestimuleerd. Er zijn al op verschillende scholen en locaties watertappunten gerealiseerd.  

 Voordelen van water drinken op school: 

  • Kinderen hebben minder ‘suiker pieken’ als zij water drinken. Ze kunnen zich beter concentreren in de klas en zijn minder ‘druk’.  
  • Leren water drinken daar hebben kinderen de rest van hun leven wat aan. We krijgen veel te veel suikers binnen door zoete dranken, en het is goed om te leren wennen aan smaken die niet zoet zijn. Daarom is water beter dan suikervrije limonade.  
  • Door het drinken van water op school worden miljoenen pakjes afval bespaard.  
  • De wetenschap stelt dat wij als individu niet zijn opgewassen tegen de verleidingen als suiker, vet, telefoons, etc. Als we gedrag willen veranderen, moeten we de omgeving veranderen. Via de schoolomgeving kunnen we gezond gedrag aanleren én de maatschappelijke norm omkeren; water drinken wordt normaal, zoete dranken worden de uitzondering.   

Kinderen zijn op de kinderdagverblijven al gewend om water te drinken. Hoe mooi is het om dit door te trekken naar de basisscholen!  

Laten we samenwerken aan een gezonde leefomgeving en toekomst van onze jeugd! 

Voor meer info. Neem contact op met Lisette Boon, JOGG regisseur gemeente Medemblik

 

Groene Hart certificaat

Is uw school of kinderdagverblijf bezig met moestuinieren? Wordt gezond gedrag gestimuleerd? Dan kunt uw school in aanmerking komen voor het Groene Hart certificaat van Medemblik. Hieronder vindt u de voorwaarden:

  • Kinderen worden zich bewust van gezond eten en drinken, water drinken wordt gestimuleerd
  • Kinderen leren over voedselproductie: van zaad tot consumptie
  • Tijdens het tuinieren is ook aandacht voor rekenen, taal, samenwerken en zorgen voor elkaar en hun omgeving
  • Tuinieren spreekt kinderen op een andere manier aan: Non-electronic communication en prikkelt hun leervermogen anders

Denkt u dat u in aanmerking komt voor het Groene Hart certificaat of wilt u starten met moestuinieren? Neem contact op met Lisette Boon

Kinderwandelroute

In Abbekerk, in het park aan de Druijfplaats is een kinderwandelroute geopend. Bij de ingang van het pad scan je een QR code en kun je allerlei leuke opdrachten doen. In het park woont kabouter Babbel. Zij heeft alle opdrachten bedacht. Misshien hoor je haar wel want ze houdt heel erg van babbelen en van zingen. Misschien zie je haar wel maar ze verstopt zich graag… Veel plezier!