Allereerst een korte introductie; sinds 1 januari ben ik (Jordi Meester, 33 jaar en vader van een dochter van bijna 3 jaar) in dienst als Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) regisseur in de gemeente Medemblik. Omdat ik tijdens mijn werkzaamheden merk dat veel mensen vragen hebben over voeding van hun kinderen wil ik door het schrijven van een blog mensen informeren. In Blog #1 ga ik jullie informeren over gezoete dranken.

We beginnen met een feitje; op 10 augustus van dit jaar hadden de kinderen van 0 t/m 13 jaar de maximale suikerinname voor heel 2019 al bereikt. Oftewel; alle suikers vanaf 11 augustus tot en met het einde van dit jaar zijn ‘extra’. De verwachting is dat over 20 jaar (wanneer onze kinderen volwassen zijn) ruim 60% van de bevolking in Nederland overgewicht heeft. Omdat overgewicht veel negatieve effecten met zich meebrengt, wil ik als JOGG regisseur mensen in laten zien hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw kind(eren) niet teveel (onnodige) suikers binnen krijgen.

Een groot deel van de suikers krijgen kinderen binnen door het drinken van gezoete dranken. Wanneer kinderen meer water/thee drinken in plaats van limonade of andere gezoete dranken dan scheelt dit enorm in de suikerhoeveelheid die zij binnen krijgen. Om twee voorbeelden te geven;

  1. In Carvan Cévitam limonade, 1 glas (25gr) zit 18 gram suiker, dit zijn 4,5 klontjes. Om deze suikers te verbranden moet een kind 29 minuten lopen.
  2. In een flesje AA-Drink zit 48,8 gram suiker, dit zijn ruim 12 klontjes! Hier moet een kind 79 minuten voor lopen.

De marketeers die proberen zoveel mogelijk van deze (en andere gezoete) dranken te verkopen kijken alleen naar de verkoopcijfers en daarmee gepaarde omzet.  Naar de effecten die het op mensen heeft wordt niet gekeken. It’s all about the money.

Als ‘Medemblikse marketeer’ van water kan ik zeggen dat water goedkoop, dorstlessend en gezond is! Hoe meer water er gedronken wordt des te beter het is voor het gewicht en ook de tanden.

Natuurlijk kunnen kinderen best een keer limonade drinken maar ze vinden water met een stukje fruit vaak net zo lekker!

Dit was ‘JOGG Blog’ #1. Hopelijk was het de moeite waard om te lezen.
Mocht je naar aanleiding van deze blog contact willen opnemen dan kan dat via onderstaande gegevens.

Met vriendelijke groet,
Jordi Meester
jmeester@teamsportservice.nl
06-36088480