Back to school!

De scholen zijn weer gestart en daarmee ook de campagne “Trommel zonder rommel”. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen in de meeste westerse landen vaak niet voldoen aan de aanbevolen voedingsrichtlijnen. Dit is ook het geval in Nederland, waar de meeste kinderen te veel snacks en drankjes met veel suiker binnen krijgen en te veel vet en zout.
Om kinderen en ouders te inspireren zijn op alle basisscholen in gemeente Medemblik boekjes uitgedeeld met makkelijke en ook goedkope voorbeelden van een gezonde trommel. De boekjes zijn tevens in drie supermarkten verspreid en in deze supermarkten is een diëtist van Dieet Compleet aanwezig geweest om ouders te helpen met de gezonde trommel en om vragen te beantwoorden.
Meer info over deze campagne vindt u hier

 

  Grote Mensen

 Vorige week was de week van de Gezonde Jeugd. In de gemeente Medemblik vonden veel verschillende activiteiten plaats, gericht op gezondheid en bewegen. Deze week hebben we verschillende Grote Mensen genomineerd. Grote Mensen zijn mensen die ervoor zorgen dat onze kinderen gezond kunnen opgroeien.

De volgende Grote Mensen zijn afgelopen week genomineerd:

Juf Tsjikke, directeur van basisschool de Meridiaan; Meester Bjorge, leerkracht Meridiaan; Juf Saskia, leerkracht Meridiaan; Juf Marleen en juf Marloes, directeuren van de Jozefschool; Antonie en Suzanne, jongerenwerkers Medemblik; Simone van Firma Druijf Midwoud, boerderijeducatie; Marije, mede-eigenares van Vitakidz; Juvat, ambassadeur van JOGG.

Je kunt nog steeds Grote Mensen nomineren. Stuur een bericht naar lisette.boon@medemblik.nl

 

 

de Jozefschool

Gastlessen op de Jozefschool van

Vitakidz

 

Marije van Vitakidz heeft de eerste gastlessen in gemeente Medemblik gegeven, op de Jozefschool. De lessen gaan over gezonde voeding in relatie met het eigen lichaam. Kinderen leren waarom je gezonde voeding nodig hebt, welke voeding gezond is en wat er met de voeding gebeurt in het lichaam. De kinderen waren heel betrokken en hebben veel geleerd. Jong geleerd is oud gedaan!

De Meridiaan is een Gezonde School!

 

 

Basisschool de Meridiaan heeft het Vignet ‘Gezonde School’ behaald op het thema Sport en bewegen. Om dit te vieren werd JOGG ambassadeur Juvat Westendorp uitgenodigd. De hele ochtend is er door de leerlingen van de Meridiaan gedanst. De ochtend werg afgesloten met de overhandiging van het Vignet door Joset Fit en een voorstelling voor de ouders. De kinderen, leraren en Juvat hebben onwijs genoten van deze ochtend!

Druppie deelt water uit bij VVW

Op 28 april organiseerde Voetbalschool Westfriesland een voetbaldag bij VVW. Lekker bewegen en elkaar ontmoeten. Van sporten krijg je dorst, daarom was Druppie aanwezig om bidons uit te delen. De kinderen konden de bidon zelf vullen met water uit de waterton. Hier werd goed gebruik van gemaakt.

Voetbalschool Westfriesland zorgde voor een gezond tussendoortje. De kinderen en Druppie hebben genoten van deze dag!

 

Water, een gezonde keuze! 

Er stappen steeds meer scholen over op het drinken van water. De Meridiaan in Medemblik is als eerste overgestapt. De Kinderdagverblijven en Peuterspeelzalen drinken ook al water dus de stap voor een school wordt steeds kleiner. Daarnaast is water drinken een gezonde gewoonte!

Ook overstappen op het drinken van water? De JOGG regisseur Lisette Boon helpt de school graag op weg!

Eerste Groene Hart certificaat voor OBS De Vijzel in Hauwert

Op donderdag 17 maart ontving basisschool De Vijzel in Hauwert het Groene Hart certificaat van gemeente Medemblik. Dit certificaat wordt uitgereikt aan scholen en kinderdagverblijven die gezond gedrag stimuleren en actief bezig zijn met moestuinieren als onderdeel van het lesprogramma. De Vijzel is de eerste school in Medemblik die het Groene Hart certificaat ontvangt.

Wethouder Fit, die het certificaat uitreikte, hoopt dat basisschool De Vijzel een inspiratie is voor andere scholen om ook een Groen Hart te verdienen. “Door actief aan de slag te gaan met moestuinieren en gezonde voeding, kun je leerlingen stimuleren om gezonde keuzes te maken. En het is natuurlijk ook heel leuk om te moes tuinieren en even te leren buiten het klaslokaal.”, aldus de wethouder.

De Vijzel heeft een perenboom gekregen, gesponsord door  Westfriesland-plant

 

 

Opening Kinderwandelroute Abbekerk

In de gemeenten Enkhuizen, Medemblik en Koggenland zijn drie wandelpaden speciaal ingericht voor jonge kinderen. De wandelroutes zijn speciaal voor (groot-)ouders met jonge kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.

Woensdag 9 maart werd de route in Abbekerk geopend door wethouder Fit. De zon scheen en er waren ongeveer 50 kinderen gekomen. Wethouder Fit heeft een slinger doorgeknipt die gemaakt was door kinderen van kinderdagverblijf het Bloemenhuisje. Laura Andrea van kinderopvang Zowiezo zorgde voor een warming up waarna de kinderen konden gaan wandelen. Druppie, de mascotte van JOGG was ook aanwezig en deelde bidons gevuld met water uit. Van wandelen krijg je dorst en water is de beste dorstlesser!

De route in Abbekerk is van Kabouter Babbel. Kabouter Babbel babbelt heel graag en ze houdt erg van zingen. Misschien hoor je Kabouter Babbel wel of kom je haar tegen in het bos. Kabouter Babbel heeft allemaal opdrachten bedacht. Die kun je vinden via de qr code aan het begin van de route. Het startpunt is bij de Druijfplaats en de route is ongeveer 1,7 kilometer.  Hier kunt u meer informatie vinden

Nieuw watertappunt SG De Dijk in Medemblik

 Op woensdag 16 februari opende wethouder Joset Fit een watertappunt op SG De Dijk in Medemblik. Het watertappunt is onderdeel van de gezonde ambities van de school en haar leerlingen. Om die ambities te vieren werd de opening feestelijk omlijst door een dansclinic van niemand minder dan Juvat Westendorp.

Gezonde ambities
SG De Dijk heeft gezonde ambities; op het gebied van voeding, beweging en leefstijl. Op 16 februari vielen die gezonde ambities samen tijdens de openingsactiviteiten ter ere van het onlangs aangelegde watertappunt. Wethouder Joset Fit vulde samen met enkele leerlingen een waterfles ter officiële opening van het watertappunt op het schoolplein. Daarna volgde een feestelijke dansclinic van JOGG-ambassadeur Juvat Westendorp.

Water drinken is gezond
Als JOGG-gemeente hecht gemeente Medemblik veel waarde aan een gezonde leefomgeving voor de jeugd. Wethouder Joset Fit: “Het lijkt misschien een klein ding, zo’n watertappunt. Maar het staat voor een veel groter geheel, voor een gezonde leefstijl. Water drinken is gezond. Het is mooi dat De Dijk dit heeft omarmd door het plaatsen van een watertappunt en daarmee water drinken als norm stelt. Hopelijk is dit ook een inspiratie en een voorbeeld voor andere scholen.”

Leerlingen De Dijk nauw betrokken
Tijdens de opening werd duidelijk dat het niet alleen het bestuur van De Dijk is dat het belang van een gezonde leefstijl ziet. Ook de leerlingen van de school zijn hier mee bezig. Vier leerlingen hebben middels een project het initiatief genomen tot een gezonde kantine. De school wil dit verder doorzetten. Zij hebben een ambitieverklaring getekend om met de gezonde kantine aan de slag te gaan. Deze verklaring werd officieel overhandigd door Joset Fit.

Bewegen is ook belangrijk
Ook bewegen is belangrijk op SG De Dijk. Team JOGG Medemblik realiseert samen met Team Sportservice Westfriesland een beweegroute dichtbij de school. Om het voor de leerlingen van SG de Dijk aantrekkelijk te maken worden de leerlingen van de leerlingenraad betrokken bij het bedenken van de beweegopdrachten die onderdeel uitmaken van de route.

Bevorderen van gezonde leefstijl
JOGG Medemblik zet al jaren in op het drinken van water en is ontzettend blij dat er een watertappunt is gerealiseerd bij SG De Dijk. Lisette Boon, JOGG regisseur Medemblik: “Met het plaatsen van een watertappunt kunnen scholen een steentje bijdragen aan het bevorderen van een gezonde leefstijl bij de jeugd. Het is geweldig dat het bestuur en de leerlingen van De Dijk zich hier op bredere schaal zo actief voor inzetten.”